Miért Omega-3?

Dr. Nádházi Zoltánt, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályát irányító kardiológus főorvost kérdeztük.

Milyen jótékony hatásai vannak az omega-3-nak?

Az emberi szervezet működéséhez bizonyos zsírsavak, pl. az omega-3 és omega-6 zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek. Előállításukra azonban az emlősök megfelelő enzimek hiányában nem képesek. Ezért ilyen szükségleteiket a táplálékból kell hogy fedezzék. Ezek a vegyületek nagyobb mennyiségben a tengeri halakban és kagylókban találhatók.

Az omega-3 zsírsavak fontosságára eszkimókkal kapcsolatos megfigyelések során derült fény. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatták, hogy a döntően állati termékeket fogyasztó eszkimók körében lényegesen ritkább a szívinfarktus, mint az európai kontinensen élők között. Erre a különbségre magyarázatot pedig az eszkimók lényegesen nagyobb omega-3-zsírsav-fogyasztása adott. Ennek a megfigyelésnek a bizonyítására az elmúlt évtizedekben számos vizsgálatot végeztek. Ezek a tanulmányok azt igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak az infarktuson átesett betegek életkilátásait egyértelműen javítják, mivel csökkentik az újabb infarktus bekövetkeztének valószínűségét és a gyakran életveszélyes ritmuszavarok kialakulását.

Az omega-3 zsírsavak szív- és érvédő képessége milyen mechanizmusokra vezethető vissza?

Az omega-3 zsírsavak szervezetbe jutása bizonyítottan számos kedvező változást eredményez. Csökkentik például az érelmeszesedés folyamatában is szerepet játszó, trigliceridnek nevezett zsírféleség szervezeten belüli szintézisét.

Melyek a legfontosabb vérzsírféleségek?

A két legismertebb (és legfontosabb) vérzsírféleség a koleszterin és a triglicerid. Amikor tehát vérzsírokról beszélünk, mindkét vegyülettípusra gondolnunk kell. Régóta ismert, hogy a koleszterinnek jelentős szerepe van az érelmeszesedés kialakításában. Az elmúlt évek vizsgálatai azonban azt is bebizonyították, hogy a vér emelkedett trigliceridszintje, függetlenül a koleszterintől, hasonlóképpen érkárosító hatású. A mindennapi gyakorlatban ennek ismerete különösen azért fontos, mert az elhízott és ezzel összefüggésben gyakran cukorbeteg egyéneknél a normális vagy csak kissé emelkedett koleszterinszint mellett gyakran emelkedett trigliceridértékeket találunk. A koleszterin- és triglicerid-molekulák a vérben fehérjékhez kötötten keringenek. A koleszterint szállító zsír−fehérje-komplexumoknak több fajtáját különböztetjük meg. Ezek közül az egyik az ún. LDL-koleszterin, amelynek emelkedett szintje az érelmeszesedés fontos rizikófaktora.

Ezzel szemben a HDL-koleszterin gátolja az erek elmeszesedését, miután elszállítja onnan a fölösleges koleszterinmolekulákat.

Omega3 hal

Hogyan érhető el a megfelelő vérzsírszint?

Jelen ismereteink szerint a betegek, sőt az egészséges emberek életkilátásai is csak úgy javíthatók, ha a koleszterinszint csökkentése mellett a trigliceridszint normalizálására is törekszünk. Ennek érdekében nagyon fontos az alacsony zsírtartalmú diéta betartása. Miután azonban ezzel a kívánatos koleszterinszint-csökkenés csak ritkán érhető el, gyakran gyógyszer adására (sztatin, ezetimib) kényszerülünk. A trigliceridszint diétával (zsír-, szénhidrát-, alkoholbevitel megszorítása) és rendszeres testmozgással érdemben csökkenthető. Amennyiben szükséges, gyógyszerek (fibrátok) is adhatók. Hatásos trigliceridszint-csökkentők az omega-3 zsírsavak is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy kórosan emelkedett vérzsírértékek esetén kielégítő hatásra csak a javasolt dózis (napi 2 g vagy a fölött) bevitele esetén számíthatunk.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozni kell a következőket: a nem megfelelő gyártástechnológiával előállított készítményekben ezek a hosszú szénláncú vegyületek instabilak, könnyen elbomlanak. Ennek következtében a hatásos vegyületek koncentrációja a kívánatos szint alá kerül, s így a terápiás eredményesség elmarad. Mindezek mellett olyan bomlástermékek keletkezhetnek, amelyek kifejezetten egészségkárosító hatásúak.

Figyelnünk kell tehát arra, hogy a választott készítmény megfelelően tiszta formában és a kívánatos koncentrációban tartalmazza az omega-3 zsírsavakat.

Omega3 tájékoztató füzet Tudjon meg többet a szív- és érrendszeri betegségekről!
Kérje ajándék tájékoztató füzetünket, melyben Dr. Nádházi Zoltán az alábbi kérdésekre válaszol:
 • Melyek a legfőbb szív- és érrendszeri betegségek?
 • Melyek a legfőbb rizikófaktorok?
 • Mik az árulkodó tünetek?
 • Hogyan csökkenthető a szívinfarktus veszélye?

 

Email címe megadásával Ön hozzájárul, hogy az oldalról esetenként üzeneteket kapjon. 
A leiratkozás bármikor egy kattintással lehetséges.

Ajándék tájékoztató füzet
Kérje letölthető kiadványunkat az omega-3 zsírsavakról! Ízelítő a tartalomból: Omega3 tájékoztató füzet
 • Dr. Nádházi Zoltán a szív- és érrendszeri betegségekről
 • 10 tipp az egészség megőrzéséhez
 • Terítéken: Norvégia
 • Ne csak álom legyen a nyugodt alvás
 • Táplálkozási napló
 • Új trendek a táplálkozásban
 • Alapvető élelmiszerek tápanyagtartalma

Email címe megadásával Ön hozzájárul, hogy az oldalról esetenként üzeneteket kapjon. 
A leiratkozás bármikor egy kattintással lehetséges.

Az Omacor omega-3-zsírsavakat tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési nyilvántartási számunk: NAIH-73120/2014.
Marketing kód: OM/NOV/14/02; Lezárás dátuma: 2014.11.15.